Gezondheid

Dit zijn de meest voorkomende aandoeningen aan het oog

Ogen, net als de rest van het lichaam, kunnen ziek worden of klachten geven. Er zijn verschillende klachten aan het oog die zich voordoen en kunnen resulteren in blindheid of slechtziendheid. Een oogziekte kan dus dermate erg zijn dat het verregaande gevolgen heeft, maar in sommige gevallen kun je er goed mee leven zonder veel aan te hoeven passen of zijn er succesvolle behandelingen. In Nederland zijn er veel actoren, fondsen en wetenschappers die zich inzetten voor oogziektes, technologische ontwikkelingen voor slechtzienden en andere hulpmiddelen voor mensen met een oogaandoening. Er zijn namelijk veel mensen die slechtziend zijn. Hieronder kun je lezen wat de meest voorkomende oogziektes zijn.

Oogaandoeningen die leiden tot slechtziendheid

Er zijn veel aandoeningen aan het oog die als gevolg slechtziendheid kunnen hebben. Toch is het dan nog wel goed mogelijk om zelfstandig te kunnen blijven leven, onder andere door technologische ontwikkelingen en fondsen zoals Bartiméus die zich hiervoor inzetten en slechtzienden ondersteunen. De meest voorkomende aandoening is staar. Hierbij vertroebelt het oog en neemt de scherpte van je zicht af. Een andere aandoening is maculadegeneratie, waarbij je netvlies aangetast raakt. Er is dan een donkere waas aanwezig in je blikveld. Glaucoom is een aandoening waarbij de zenuw beschadigd is geraakt, waardoor de buitenste delen van je blikveld niet meer zichtbaar zijn. 

Wat je kunt doen

Veel aandoeningen aan het oog zijn in een vroeg stadium nog niet goed merkbaar. De symptomen zijn dan nog niet voelbaar en als ze dat wel zijn is dat enkel in lichte mate. Wat je kunt doen is regelmatig naar een arts gaan om je ogen te laten controleren. Hoe sneller je een oogaandoening aantreft, des te groter de kans is dat je deze goed kunt laten behandelen. In het dagelijks leven kan je ook een aantal dingen doen om je ogen gezond te houden. Denk er bijvoorbeeld aan om altijd zonnebrillen te dragen bij zonnige dagen. Ook wanneer je een sport als surfen beoefent bijvoorbeeld, is het belangrijk dat je jouw ogen beschermt. De zon kan, zelfs in spiegeling met het water, een nadelig effect hebben op de gezondheid van je ogen.