Aannemer

Waarom je kruipruimte isoleren een goed idee is

Voor heel wat woningen geldt dat ze in de praktijk beschikken over een zogenaamde kruipruimte. Het betreft hier dan een ruimte welke zich bevindt onder het pand. Voor deze ruimte geldt dat ze er bekend om staat niet alleen erg koud te zijn, daarnaast is het zo dat er hier traditioneel ook heel wat insecten in terug te vinden zijn. De kruipruimte isoleren is iets waar veel mensen door de jaren heen niet bij stil hebben gestaan. Tegenwoordig gebeurt dat echter steeds vaker. Beschikt jouw huis eveneens over een kruipruimte en is deze nog niet geïsoleerd? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het zeer de moeite waard kan zijn om hier verandering in te brengen. Waarom? Dat kom je meteen te weten met de informatie die je aantreft hieronder op deze pagina. 

Wat is zo’n kruipruimte nu eigenlijk precies? 

Ben je nog helemaal niet bekend met een kruipruimte isoleren? Dan bestaat de kans dat je eigenlijk ook niet precies weet wat een kruipruimte nu eigenlijk is. Het gaat hierbij om een ruimte welke zich onder de vloer bevindt. Voor deze ruimte geldt dat ze over een hoogte beschikt variërend van tussen de 70 en 80 centimeter. Ze vormt als het ware een natuurlijke barrière tussen enerzijds de vochtige grond en anderzijds de vloer van je huis. 

Om ervoor te zorgen dat er geen condensatie van grondvocht op kan treden wordt er in de praktijk vaak voor gekozen om ventilatieopeningen in de gevel aan te brengen. De kruipruimte is een zeer nuttige ruimte die niet alleen maar beschikt over een beschermende functie. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat ze zorgt voor het herbergen of verbergen van verschillende noodzakelijke leidingen. Denk hierbij niet alleen aan de gas- en waterleidingen, maar ook aan bijvoorbeeld de elektriciteitsleidingen. 

Vandaag de dag is het echter zo dat een kruipruimte veelal niet meer wordt voorzien. Dit zorgt er helaas voor dat de kruipruimte isoleren lang niet in alle woningen tot de mogelijkheden behoort. 

Hoe kan je jouw kruipruimte isoleren?

Ontzettend veel warme lucht die in je woning wordt opgewekt gaat verloren via de vloer. Sinds jaar en dag is het zo dat er in de praktijk vooral de nadruk op wordt gelegd dat warme lucht over een stijgende werking beschikt. Dat is uiteraard ook gewoon correct. Dit gezegd hebbende moeten we ook rekening houden met de plaats waar de warme lucht wordt opgewekt. Wat dit betreft kunnen we vaststellen dat de toepassing van vloerverwarming stelselmatig heel wat populairder is geworden. De kruipruimte isoleren of vloerisolatie toepassen is daardoor extra interessant. 

Wil je graag de kruipruimte isoleren die zich in je woning bevindt? Dan is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je hiervoor op verschillende manieren te werk kan gaan. De manier waarop het isoleren kan gebeuren is dan ook sterk afhankelijk van de mogelijke bereikbaarheid van deze ruimte. Is de kruipruimte gewoon begaanbaar? Dan spreekt het voor zich dat je kruipruimte isoleren eenvoudig kan gebeuren. Is dat niet het geval? Dan zal er hier zeker rekening mee moeten worden gehouden bij het uitkiezen van het isolatiemateriaal waar je gebruik van gaat maken.