School

Wanneer kun je het beste een coach inschakelen?

Een coach kan veel voor je betekenen. Je gaat in je leven door verschillende fases heen, en sommige ontwikkelingswegen kunnen nog wel eens lastig te doorlopen zijn. Vooral bij jongeren kunnen zich veel problemen voordoen in de struggle om volwassen te worden. Denk aan drugs- of alcoholproblemen, seksualiteit of struggles die te maken hebben met de veranderende leefomstandigheden van uit huis gaan. Jongeren zelf zullen een coach niet zomaar inschakelen, vandaar ook dat gratis coaching enorm stimulerend werkt om het zo laagdrempelig mogelijk te maken. Maar niet alleen onder jongeren is coaching belangrijk, ook voor volwassen mensen kan een coach inschakelen essentieel zijn.

Coaching voor jongeren

Volwassen worden is een weg voor obstakels. Dynamojongeren.nl heeft dus ook niet voor niets een gratis coachingsproject lopen voor jonge mensen. Je kunt een jongerencoach al inschakelen bij schijnbaar kleine problemen of wensen, zoals een studiekeuze bijvoorbeeld. Een coach komt heus niet alleen pas in beeld bij ernstige problematiek, maar is er juist ook om je te begeleiden met een bepaalde wens die je hebt. Een coach kan je zelfs bijstaan bij het opstellen van een goed CV en het vinden van een baan. Bij meer ernstige zaken, zoals eetstoornissen of verslaving, kan een coach ook ingeschakeld worden. Let er altijd op dat een coach een bepaald expertisegebied heeft.

Coaching voor volwassenen

Als volwassene denk je al snel dat je alles wel zelf kan, en het allemaal wel meevalt. Een coachingsessie kan je heel veel inzicht geven en je een weg laten zien die je eerder nog niet zag. Denk bijvoorbeeld aan een wens die je kan hebben om bijvoorbeeld zelfverzekerder te worden in groepen, of om productiever te kunnen zijn gedurende een dag. Wederom is het zo dat je als volwassene ook terecht kan bij een coach met zwaardere vraagstukken dan dat. Zo zijn er coaches die gespecialiseerd zijn in het behandelen van burn-outs of woedeaanvallen bijvoorbeeld. 

De resultaten van coaching

Wat je uit een coachingsessie haalt, hangt af van jezelf. Je moet zelf gemotiveerd zijn ermee te beginnen, want het is belangrijk mee te veren en je open te stellen. Een coach kan je dan blinde vlekken van jezelf laten zien en kan je confronteren met je overtuigingen en de discrepantie daarvan met de werkelijkheid.